Clara Segarra

«Sempre he tingut una sensibilitat per la natura, alimentada també per les sortides a la muntanya amb els meus pares i els campaments d’estiu i crec que l’educació de menuts i grans és el camí per construir un món més sostenible. Sóc mentalment inquieta i m’encanta el treball en equip per compartir aquestes idees i fer-les realitat. Especialista en tindre un milió de coses al cap i ordenar tots els pensaments abans d’anar-me’n a dormir»

  1. Què és el que més t’il·lusiona de treballar la sostenibilitat amb famílies? El que més m’agrada és treballar amb els xiquets, però quan treballes amb famílies el més important és que ofereixes un espai i un moment de relació entre els adults i els seus fills, on els més menuts contagien als pares i mares de l’energia i l’entusiasme per descobrir, crear i aprendre junts i sobretot aconseguir compromisos de sostenibilitat que impliquen a la família al complet.
  2. Què desdejunes pels matins? Desdejune ben matí un cafè (de cafetera express) amb llet ecològica i unes galetes. Però a mig matí no hem pot faltar el meu trocet de pa integral amb tomaca i un tros d’un bon formatge o pernil, i després una peça de fruita. L’esmorzar és sagrat.
  3. Si pogueres ser un animal o planta, quin series i perquè? Em pareix que seria una gata. El meu animal preferit des de menuda és el gat. M’agrada la seua calidesa, el ronroneig que t’expressa que t’estima i que està a gust amb tu, però a la vegada són independents i llestos i combinen la tranquil·litat d’estar dins de casa amb l’aventura d’eixir al carrer per descobrir el mon que els envolta.
  4. Quin és el teu eco-invent preferit i perquè? Pense que el millor eco-invent és el model econòmic de decreixement per a les societats dels països desenvolupats que ara mateixa estem immersos en un consumisme brutal sense control. Millor amb menys seria el resum d’aquest model que intenta fer-nos conscients de que els recursos són limitats i que un creixement continu és tan absurd com destructor i impossible.
  5. Amb quina cita et sents més identificat? «Tu deus ser el canvi que desitges veure en el món” (Mahatma Gandhi)

Quan era menuda volia ser escriptora perquè m’encantava llegir i escriure històries. Però la meua passió per la natura i la preocupació que tenia pels problemes ambientals hem dirigien cap a l’ecologia i la biologia. Finalment vaig decidir estudiar la llicenciatura de Ciències Ambientals, relacionada amb l’ecologia, la contaminació i els problemes ambientals en general, i que tractava de buscar solucions multidisciplinàries a aquestos problemes. Durant la carrera vaig descobrir que la part social era la que més m’agradava i cap allí hem vaig dirigir, per acabar sent Educadora Ambiental.

Des del 2003 treballe al Mas de Noguera, com a educadora i també coordinadora de l’àrea d’Educació Ambiental, realitzant activitats que ajuden,  d’una manera participativa i reflexiva, a conèixer les problemàtiques ambientals i a construir un pensament crític en les persones que permeta minimitzar aquestos impactes.

Paral·lelament, també he compaginat aquesta feina amb el disseny de projectes de Sensibilització Ambiental per a adults en campanyes de formació de personal de diferents empreses i escoles taller. També he realitzat projectes educatius per a ajuntaments de diferents temàtiques com ara agenda 21 i participació ciutadana, patrimoni cultural i natural, itineraris didàctics, tallers educatius per a les escoles i per a adults, etc